
Primăria municipiului Tulcea a transmis primele notificări prevăzute de legislație în cadrul procedurii de expropriere a unor persoane care dețin apartamente în blocuri cu risc seismic ridicat și care refuză, de mai mult timp, accesul reprezentanților autorității publice în proprietăți, în vederea execuției lucrărilor de consolidare a imobilelor.
În cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, autoritatea locală derulează 11 proiecte în valoare totală de 107.465.677,14 lei și are în evaluare un alt proiect cu un buget estimat de 14.280.000 de lei, proiectele având ca obiective creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice și asigurarea funcționalității acestora, conform tuturor cerințelor fundamentale și a creșterii eficienței energetice.
‘Expertizând blocurile de pe străzile Gării, Isaccei și Babadag am dat de imobile cu grad seismic ridicat, 2. La 1, trebuie evacuată populația. Aceste proiecte de consolidare au ca scop trecerea imobilului de la gradul 2 la 4. Pentru că imobilele construite în anii ’50-’70 au o structură cu specificații tehnice care nu se mai întâlnesc la blocurile ridicate după anii ’80, practic nu au o fundație ca a celorlalte blocuri, aici consolidarea implică și lucrări în unele apartamente, trebuie acoperită o fereastră cu fier beton, de exemplu, ceea ce înseamnă un disconfort pentru proprietar’, a declarat, pentru AGERPRES, primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie.
De aproape un an, autoritatea locală încearcă să ajungă la un consens cu proprietarii apartamentelor în care trebuie să se intervină, însă unii dintre ei refuză, așa încât a transmis notificări acestora pentru a-i anunța că va demara acțiunea de expropriere pentru cauza de utilitate publică.
‘Dacă la un bloc, P1 de pe Isaccei, unul sau doi proprietari ne dădeau voie să intrăm în apartamente, lucrările se finalizau de mult. Lucrarea are o importanță colosală. Nu putem pierde 3 milioane de euro. În baza legii nr. 10 a asociațiilor de proprietari, ei sunt obligați să facă investiția din banii lor, dar lucrările sunt costisitoare, iar noi acum avem oportunitatea de a plăti din bani europeni. Pentru că este o investiție de utilitate publică care pune în siguranță cetățenii, vom recurge la exproprieri. Dacă de la Revoluție încoace, asociațiile de proprietari ar fi respectat legea nr. 10 și primăria ar fi dat amenzi, și s-ar fi implicat și Inspectoratul în Construcții și alte autorități, și ar fi investit în fiecare an, probabil nu s-ar fi ajuns în toată România la atâtea blocuri cu bulină roșie’, a mai spus Ștefan Ilie.
Potrivit edilului, săptămâna viitoare, autoritatea locală va contracta serviciile unei societăți care va evalua locuințele proprietarilor ce refuză derularea lucrărilor de consolidare a blocurilor, pentru ca ulterior apartamentele să fie evacuate.
‘Sper să nu ajungem acolo’, a menționat primarul municipiului Tulcea.
Valoarea totală a cofinanțărilor suportate de la bugetul local pentru consolidarea și eficientizarea energetică a imobilelor din oraș este de circa 5 milioane de euro. AGERPRES/(A, AS – redactor: Luisiana Bîgea, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)