
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) lucrează în momentul de față la dezvoltarea unei platforme electronice care va fi disponibilă cel mai probabil în vară, aceasta urmând să fie principalul instrument pentru atragerea fondurilor europene în comunitățile membre ale grupurilor de acțiune locală (GAL) în perioada de programare 2021-2027.
Aceste grupuri, entități formate de actori publici și privați, au semnat anul trecut contracte de finanțare pentru dezvoltarea unor strategii de dezvoltare a teritoriului pe care-l deservesc și sprijină comunitățile în accesarea fondurilor europene.
‘Diferit față de perioada de programare anterioară (2014-2020 – n.r.), și acesta e motivul pentru care, la momentul de față, nu putem înainta niște date exacte pentru lansarea intervențiilor, este faptul că depunerea de proiecte se va face electronic, pe o platformă pe care AFIR în acest moment lucrează să o dezvolte, așa încât nu va mai fi depunerea fizică, cum se obișnuia la GAL-uri. Va fi o depunere electronică similară celei de pe MySMIS’, a declarat, pentru AGERPRES reprezentanta GAL Razim, Cristina Arbunea.
Ea a mai spus că viitoarea platformă electronică a AFIR va avea trei secțiuni, una dedicată AFIR, o alta dedicată GAL-urilor și cea de-a treia, solicitanților de fonduri europene, strategiile de dezvoltare fiind pentru perioada 2024-2028.
‘În perioada 2014-2020, strategia noastră a avut un buget total de 3,5 milioane de euro, din care 2,7 milioane de euro a fost suma pentru comunități. Acum, măsurile de intervenție au un buget de 1,7 milioane de euro, iar pentru cheltuielile de funcționare avem circa 900.000 de euro pentru șapte ani’, a menționat Cristina Arbunea.
GAL Razim a finanțat, în perioada de programare 2014-2020, proiectul inițiat de Asociația ‘Descoperă Jurilovca’ prin care membrii acesteia au realizat o platformă online cu informații și servicii turistice din respectiva comună tulceană, un film de prezentare și un manual de brand.
‘Platforma este un hub de informație. Practic, aici se regăsește informație aproape exhaustivă despre Jurilovca, obiective turistice, cazări, activități și, bineînțeles, gastronomia locală’, a precizat președintele asociației Descoperă Jurilovca, Paul Condrat.
Proiectul, cu un buget total de 48.000 de euro, a început în urmă cu aproape doi ani și se va încheia în perioada următoare, la finalul săptămânii trecute asociația organizând un info-trip pentru promovarea turistică a comunei de pe malul complexului lagunar Razim-Sinoe.
Potrivit datelor publicate de AFIR pe site-ul propriu, în actuala perioadă de programare, în România funcționează 246 de GAL-uri, iar cinci din ele sunt în județul Tulcea. În perioada anterioară de programare, AFIR a finanțat 209 strategii întocmite de GAL-uri din România care au primit, în total, 320.580.785 de euro prin Fondul European pentru Agricultură și 103.074.309 euro prin Fondul Social European.