
Aproape 250 de militari români și spanioli au participat, joi, în Poligonul Babadag, la un antrenament cu muniție de război desfășurat în cadrul exercițiului multinațional Sea Shield 25, cel mai mare eveniment de instrucție din acest an, exercițiul constituind o premieră încheiată cu succes pentru militarii Regimentului de Infanterie Marină (RIM) Heracleea.
Comandantul RIM, colonelul Marius Gheorghescu, a declarat presei că din cei aproape 250 de militari participanți, 86 sunt spanioli, antrenamentul care a avut la bază un scenariu care presupunea apărarea liniei de coastă a României în fața unui atac amfibiu și aeronaval, pe fondul unui bruiaj electronic și atac informațional agresive, a fost o premieră pentru militarii pe care-i conduce.
‘România are ieșire la Marea Neagră și aceasta este de o importanță esențială pentru economia românească. Apărarea zonei de coastă este o parte esențială a apărării naționale și a apărării aliate. Exersăm dintotdeauna aceste tipuri de exerciții, angajând forțe naționale, multinaționale din cadrul alianței sau parteneri, precum și o serie foarte diversificată de tehnică și echipamente militare. Am lucrat de-a lungul timpului cu parteneri americani, francezi, britanici. În acest an e pentru prima oară când îi avem în cadrul exercițiului pe partenerii spanioli și am descoperit că avem foarte multe elemente comune privind modul de acțiune, doctrina, tehnicile, tacticile și procedurile de luptă’, a afirmat comandantul Gheorghescu.
Cei aproape 250 de militari au utilizat circa 60 de mijloace de transport, din care jumătate sunt transportoare blindate, în timpul exercițiului fiind utilizate și drone.
‘Învățăm, avem o serie de lecții învățate, iar diversitatea marea de drone, tehnologică, a făcut ca noi să ne adaptăm foarte repede. Armata României are în planurile naționale de înzestrare o varietate foarte mare de tipuri de drone, de la dronele de cercetare până la dronele de lovire, de supraveghere. Este de estimat că fiecare unitate de luptă va avea propria sa subunitate de drone’, a mai spus comandantul RIM Heracleea.
La rândul lui, comandantul grupului de luptă fluvial din cadrul exercițiului, comandorul Octavian Mocanu, a amintit că militarii Flotilei Fluviale execută permanent misiuni de supraveghere a spațiului fluvial și terestru adiacent.
‘De când a început războiul (din Ucraina, n.red.), Flotila Fluvială este cu motoarele turate la maxim, dacă putem spune așa. Ne îndeplinim această misiune, dar în afara de aceasta, nu precupețim nimic pentru a ne instrui. Pe lângă această misiune reală, participăm și la acest exercițiu. Noi, ca Flotilă Fluvială suntem o structură militară cu acțiune joint, pentru că spre deosebire de alte unități, avem și capabilități navale, dar și această infanterie marină’, a afirmat comandorul Octavian Mocanu.
Din punctul de vedere al militarilor români participanți, exercițiul a fost un succes, chiar dacă acesta a fost întrerupt la un moment dat, din cauza unui incendiu apărut la vegetația uscată pe fondul muniției utilizate.
‘Ne-am coordonat destul de bine (cu militarii spanioli, n.red.) și misiunea a fost îndeplinită cu succes, având în vedere că această tragere a fost executată cu muniție reală, static și din mișcare. Ne-am coordonat în așa fel încât să ne acoperim mașinile, transportoarele și să executăm trageri cu muniție reală în același timp’, a afirmat soldatul Eugen Răducan, cercetaș în cadrul RIM Heracleea.
Forțele Navale Române organizează, în perioada 31 martie – 11 aprilie, exercițiul multinațional SEA SHIELD 25, cel mai mare eveniment organizat în acest an de instrucție, ce are ca scop principal creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele navale ale statelor aliate și partenere, precum și optimizarea efortului instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
La exercițiu, iau parte peste 2.300 de militari din țara noastră și din alte 11 state partenere, Albania, Bulgaria, Canada, Franța, Grecia, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia.
Forțele Navale Române participă la exercițiu cu peste 1.600 de militari și cu 80 de mijloace tehnice, dintre care 28 de nave maritime și fluviale, două elicoptere și un detașament mobil de lansare.