
Pentru a beneficia de servicii de prevenție, o persoană asigurată trebuie să se programeze și să se prezinte la o consultație de prevenție la medicul de familie.
„Persoanele asigurate pot beneficia de servicii de prevenție, de depistare, confirmare și monitorizare a bolilor grave, decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Fiecare persoană trebuie să știe că are dreptul la una sau mai multe consultații de prevenție gratuite, la medicul de familie, în decursul unui an. La nivelul județului Tulcea, în anul 2024, doar un procent de 1,98% din totalul consultațiilor oferite de medicii de familie au reprezentat consultații de prevenție”, a transmis Eugenia Vasile, Director General, Casa de Asigurări de Sănătate Tulcea.
Consultațiile de prevenție pentru persoanele asigurate se acordă pe grupe de vârstă, fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate astfel:
– La externarea din maternitate și la 1, 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24, 36 de luni pentru copiii cu vârsta între 0 și 3 ani;
– O dată pe an, pentru persoanele cu vârsta între 4 și 18 ani;
– Două consultații pe an pentru persoanele cu vârsta între 18 și 39 de ani;
– Până la 3 consultații pe an pentru persoanele peste 40 de ani care nu sunt în evidența medicului de familie cu alte afecțiuni cronice;
– Până la 2 consultații pe an pentru persoanele de peste 40 de ani care sunt în evidența medicului de familie cu afecțiuni cronice.
Medicul de familie va evalua riscul ca pacientul să aibă o boală ascunsă, fără simptome. În funcție de evaluare, medicul poate decide să trimită pacientul la analize medicale de prevenție gratuite și îi va înmâna acestuia un bilet de trimitere. Rezultatul analizelor va fi interpretat în cursul unei noi consultații de prevenție, iar pe această bază va decide dacă pacientul trebuie trimis la un medic de specialitate în
ambulatoriu sau la spital pentru diagnosticarea ori confirmarea unei boli grave și pentru stabilirea tratamentului adecvat. Analizele de laborator din pachetul de prevenție se acordă peste valoarea de contract.
Tot medicul de familie va consilia pacientul în scopul reducerii factorilor de risc asupra sănătății din viața acestuia (fumat, consum de alcool, alimentație nesănătoasă, stres etc.). De asemenea, medicul de familie poate trimite pacientul să efectueze analize medicale de depistare a unor boli și dacă, în cursul unei consultații în scop terapeutic, are suspiciunea că pe lângă afecțiunea pentru care s-a prezentat pacientul la consultație, ar mai putea exista și o astfel de boală ascunsă.